fbpx

3 maanden op het eiland, hoe gaat het nu?

mrt 13, 2019 | Island Life

We zitten alweer drie maanden op het eiland. Drie maanden! Dat klinkt nog helemaal niet zo lang maar voor m’n gevoel zitten we hier al veel langer. Als ik denk aan die laatste weken in Amsterdam voelt dat echt als minimaal een halfjaar geleden. De afgelopen maanden zijn dan ook een rollercoaster aan emoties geweest.

Ik deelde al eerder met je dat de eerste weken vooral als vakantie aanvoelden. We zaten nog niet in ons eigen huis en Curtey ging nog niet naar de opvang. Het drong toen nog niet echt tot me door dat we hier permanent en in ieder geval de aankomende jaren zouden gaan wonen. Vervolgens brak er een drukke periode aan rond de feestdagen met veel gezelligheid en verplichtingen waardoor je ook nog niet echt de ruimte neemt (of krijgt) om te landen.

In de periode daarna werd het wat rustiger en kwam er meer structuur en routine in ons dagelijks leven. Jared gaat elke dag naar z’n werk, Curtey gaat naar de opvang en we zitten heerlijk in ons eigen huis. Dit is meestal een periode waarbij je wat vaker stil staat bij de situatie waarin je je momenteel bevindt. Ver weg bij je vrienden en familie in Nederland, op het gebied van carrière een andere rol die ik heb binnen het gezin en het eiland waar ik al 9 jaar elk jaar op vakantie kom noem ik nu ineens mijn thuis. Überhaupt het feit dat ik nu een eilandbewoner ben dringt nog niet altijd tot me door.

Het leven hier op het eiland gaat in een ander tempo. En ik vind het verrassend om te zien hoe snel ik daar aan wen. Al heel snel zat ik helemaal in die tranquilo vibe en toen ik laatst even een weekje in Nederland was moest ik echt een paar dagen wennen aan de drukte op straat en ongeduldige mensen in de rij voor de kassa. Momenteel werk ik niet op Curacao en kan ik dus volledig mijn dag indelen hoe dat ik dat wil. Ik realiseer me dat dit ook zeker bijdraagt aan mijn gemoedstoestand en de mate van vrijheid die ik voel. Maar desondanks ervaar ik dat de mensen hier op het eiland vrijwel altijd in de chill modus zijn en oprecht meer genieten van het leven. En dat bevalt me wel.

Ik weet ook heus wel dat dit eilandleven niet voor iedereen weggelegd is. Toen ik twee weken geleden in Nederland was sprak ik met iemand en zij moest er niet aan denken om hier te wonen. Ja leuk voor een paar weken vakantie zei ze, maar het tempo waarop hier zaken gedaan worden of eigenlijk vrijwel alles, daar werd zij helemaal kriebelig van. Veel te langzaam. Als je een pro-actieve goalgetter bent die ervan houdt om op hoog tempo te werken en je komt niet van dit eiland, dan kan ik me voorstellen dat het even wennen is ja. En voor sommige mensen went het wellicht nooit. Wat ik wel altijd onthoud is dat wanneer ik wil dat ons avontuur hier op Curacao slaagt dan moet ik me aanpassen aan het eilandleven. Sommige dingen gaan nou eenmaal anders hier en dat gaat door onze komst heus niet veranderen.

Toen we nog in Nederland woonden en nog niet definitief hadden besloten dat we naar Curacao zouden verhuizen zei Jared altijd dat het leven op Curacao makkelijker is (op het gebied van kinderen, familie en werk) en dat je hier veel meer doet dan in Nederland. Ik was altijd een beetje sceptisch of zeg maar gerust wantrouwig als hij dat zei want wat bedoelde hij dan precies? Ik kon het me niet voorstellen dat als we hier zouden wonen dat we dan opeens veel meer zouden gaan doen op een dag. En hoezo makkelijker? Op Curacao moet je toch ook gewoon hetzelfde aantal uren werken? Maar hij had gelijk.

Jared komt hier eerder thuis uit z’n werk dan toen we nog in Nederland woonden. Ook komt hij tussen de middag thuis om te eten en ziet hij Curtey dus ook vaker. We brengen hier meer tijd door als gezin dan in Nederland. Daarnaast hebben we hulp in het huishouden en een vaste oppas voor Curtey dus ook in dat opzicht zijn we flexibeler en hebben we meer tijd om andere dingen te doen. En doen we dan echt zoveel meer doordeweeks? Er is misschien niet direct een significant verschil maar ik merk wel dat ik hier de keuze sneller maak om iets wél te gaan doen dan niet. In Nederland was het echt een uitzondering als ik doordeweeks na werk nog iets ging doen. Hier maak je de keuze veel makkelijker om de deur uit te gaan. Ook al is het alleen even sporten of een wijntje drinken met een vriendin.

Maar de vraag die me bijna dagelijks gesteld wordt is: hoe bevalt het op het eiland? Mijn eerste reactie is dan vrijwel altijd: goed. En dat is ook echt zo. Het bevalt me tot nu toe beter dan ik had verwacht. Nu moet ik daar wel eerlijk bij zeggen dat ik niet heel veel verwachtingen had voordat we vertrokken. Meer uit zelfbescherming denk ik. Want stel dat het tegen zou vallen, wat dan? Gaan we dan terug naar Nederland? Of moet ik het dan gewoon even uitzitten en van binnen steeds ongelukkiger worden? Gelukkig zijn dat dingen waar ik nu niet over na moet denken.

Ik denk dat onze verhuizing naar Curacao op een goed moment is gekomen. Weg uit het drukke, gehaaste leven in Amsterdam. Even geen lange dagen meer werken en je kind (relatief) weinig zien. Meer focus op je gezin en meer genieten van de kleine dingen in het leven. Of ik de rest van m’n leven hier op het eiland blijf wonen? Geen idee. Maar voor nu zijn we alledrie gelukkig en dat alleen al is goud waard.

Liefs Gala

 

0 reacties

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...