fbpx

6 nadelen van wonen op Curaçao

nov 9, 2020 | Island Life, Personal

Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo’n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6 nadelen van wonen op Curaçao met je deel.

1. Gering aanbod in goede restaurants en kledingwinkels

Als je gewend bent om in een stad als Amsterdam te wonen dan raak je automatisch ook gewend aan het aanbod in bars, clubs, restaurants en winkels. Maar Curaçao is op dat gebied niet te vergelijken met Amsterdam of andere steden. Tuurlijk, Curaçao kent veel restaurants, vaak gericht op toeristen maar de kwaliteit, de variatie en creativiteit kan niet op tegen Nederland vind ik persoonlijk. Goede restaurants zijn er zeker alleen het aanbod is niet heel breed en dus kom je vaak uit bij dezelfde plekken. Dit geldt ook voor het kopen van kleding. In Nederland ben je gewend dat alles verkrijgbaar is, zowel online als offline. Hier is de stijl vaak anders, de kwaliteit minder en heel veel merken zijn gewoon niet verkrijgbaar die je in Nederland op bijna elke straathoek kan vinden. Ik probeer persoonlijk altijd een balans te vinden tussen spullen die ik online uit Nederland of Amerika bestel en het steunen van de lokale ondernemers door hier op het eiland te kopen.

2. Afhankelijk van externe toevoer (hoge prijzen)

Curaçao is een klein eiland in het Caribisch gebied wat betekent dat het eiland grotendeels afhankelijk is van de import van producten. Denk aan levensmiddelen, kleding, meubels, auto’s en nog veel meer. Een logisch gevolg hiervan is dat er transportkosten en invoerrechten berekend worden over de verkoopprijs wat in sommige gevallen betekent dat je twee keer zoveel betaald voor eenzelfde product dan in Nederland. Vooral boodschappen kunnen best wel oplopen (lees mijn blog over levensonderhoud op Curaçao hier). Het is nou eenmaal een feit wat komt kijken bij wonen op een eiland maar wel goed om rekening mee te houden.

3. Dure vliegtickets

In mijn blog post over de voordelen van wonen op Curaçao noemde ik al de centrale ligging van het eiland. Vanuit hier kun je veel andere (ei)landen ontdekken waar je normaal misschien minder snel komt als je in Nederland woont. Een nadeel is dan wel weer dat de vliegtickets vaak redelijk prijzig zijn. Voor een retour ticket naar buureilanden Aruba of Bonaire is het niet gek dat je rond de $200 betaalt terwijl het letterlijk 25 minuten vliegen is. Een weekendje Aruba met je gezin kost dan al gauw tegen de $1000 voor vliegtickets. En op dit moment zijn we nog afhankelijk van vliegen aangezien er geen veerboot verbinding is.

4. ‘Vast zitten’ op een eiland

Dit is niet persé een nadeel van wonen op Curaçao specifiek maar ik denk op elk eiland. Wanner je op een eiland woont heb je sneller het idee dat je ‘vastzit’ dan wanneer je in een stad woont. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar ik merk en hoor vaak dat na een bepaalde tijd de behoefte heel sterk wordt om even van het eiland af te gaan. Even ontsnappen aan de mensen, de cultuur en steeds dezelfde omgeving. Het is relatief een kleine community op Curaçao waardoor je je vaak in dezelfde kringen en plekken begeeft en dit kan psychisch op ten duur een bepaald effect op je hebben.

5. Iedereen kent elkaar en weet alles van elkaar

Voordat wij naar Curaçao verhuisden was dit iets waar ik best vaak over nadacht en heel benieuwd was hoe ik hier mee om zou gaan. Ik ben erg gesteld op mijn privacy en in Amsterdam leef je nog best wel anoniem. Hier op Curaçao is dat anders. Zoals ik al eerder benoemde leef je hier veel meer in een soort community waarin iedereen elkaar kent. Wat dat betreft kan het net een dorp zijn. Nieuws gaat hier ook heel snel (vaak via Whatsapp groepen) en hoor je vaak nog eerder viavia dan dat je het op de radio hoort. In Amsterdam wist ik vaak niet eens precies wat er in m’n eigen straat gebeurde. Dus hoe het nieuws over andere mensen snel rond gaat zou dat ook zomaar met jou kunnen gebeuren. Gewoon, iets om in je achterhoofd te houden.

6. Je doet letterlijk alles met de auto

Nog zo’n groot verschil met Amsterdam. Tenminste, voor mij dan. Als je in een stad woont ben je meestal wel gewend om je te verplaatsen per fiets, scooter, openbaar vervoer of zelfs te voet. Fiets en scooter zie je bijna niet rijden op de wegen hier en het openbaar vervoer (bus) heb ik nog nooit uitgeprobeerd. En lopen, tja dat doet eigenlijk niemand hier. Dat mis ik wel aan mijn leven in Amsterdam. Gewoon even naar de bakker op de hoek lopen of wandelen met je kind door de buurt. Hier doe je dus alles met de auto. Los van het feit dat het best slecht voor het milieu is en dat het ook was kost aan benzine, beweeg je dus ook veel minder. Vooral het eerste jaar moest ik hier aan wennen (en de extra kilo’s…).

Gelukkig wegen de voordelen van wonen op Curaçao nog altijd op tegen de nadelen. Deze voordelen lees je hier. Hopelijk helpt dit artikel je om een beeld te krijgen van hoe het is om te wonen op Curaçao te krijgen en wat je enigszins kan verwachten van het leven hier. Welke nadelen ondervind jij van wonen op Curaçao? Deel ze hieronder met me! En wil je meer dagelijkse updates over het leven op dushi Korsou? Volg me dan op Instagram!

Liefs Gala

0 reacties

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...

Mijn favoriete lunch plekken op Curaçao

 Iedereen die mij kent weet dat ik van eten houd. Het liefst doe ik het de hele dag door. En gelukkig komen er steeds meer leuke (en lekkere) lunch plekken op Curaçao. Dit zijn op dit moment mijn favorieten!    1. Number Ten  Ik kan toch wel in alle eerlijkheid zeggen...