fbpx

Curtey heeft een spraakachterstand

okt 25, 2018 | Kids & Opvoeden

Curtey heeft een spraakachterstand

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Curtey heeft een spraakachterstand. Hij praat vrijwel niet. Los van een aantal woordjes die waarschijnlijk alleen Jared en ik begrijpen komt er niet veel uit. Toen mij onlangs op het consultatiebureau gevraagd werd of Curtey al korte zinnetjes zegt schoot ik bijna in de lach.

Tuurlijk, ieder kindje is anders en heeft z’n eigen tempo. Maar toen Curtey 1,5 was en nog geen mama of papa zei realiseerde ik me dat hij wat achterliep. Hij ging toen naar de volgende groep op de het kinderdagverblijf (2 tot 4 jaar) en er werd gezegd dat dit wel invloed zou hebben op zijn spraakvermogen. Nu 6 maanden later is er nog weinig veranderd.

Begrijp me niet verkeerd, ik maak me totaal geen zorgen en vind het niet vervelend. Ja het zou makkelijker zijn als Curtey zich beter zou kunnen uitdrukken in woorden maar geloof me, hij kan heel goed duidelijk maken wat hij wel en niet wilt. Daarnaast begrijpt hij heel goed wat je tegen hem zegt en doet hij (meestal) ook alles je wat zegt.

Daarnaast heb ik ook niet het idee dat zijn spraakachterstand hem frustreert en dat geeft me een gerust gevoel. Hij doet gewoon lekker z’n ding en gooit er af en toe wat kreten uit. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het me op sommige momenten ook onzeker kon maken. Praten we wel genoeg tegen hem? Moeten we nóg meer boekjes met hem lezen? We voeden Curtey momenteel eentalig op om het zo makkelijk mogelijk voor hem te maken.

Maar in tegenstelling tot Jared en ik begon het consultatiebureau zich toch een beetje ‘zorgen’ te maken. Een aantal maanden geleden had ik al telefonisch doorgegeven dat Curtey een spraakachterstand heeft. Er werd toen gezegd dat dit niet heel gek is en dat we het gewoon de tijd moeten geven. Nu werd er toch wel dringend geadviseerd om contact op te nemen met een logopedist.

Dus binnenkort gaan we langs de logopedist en ik ben benieuwd wat hij of zij gaat zeggen en vooral ook wat ze gaan doen. Het schijnt wel te helpen bij kindjes met een spraakachterstand maar zonder al te sceptisch te zijn moet ik het nog maar zien. Curtey kennende doet hij alles op zijn tempo 😉

Nogmaals, ik maak me op dit moment geen zorgen want uiteindelijk gaan alle kindjes wel een keer praten toch? Ik ken meerdere kindjes die wat later waren met praten en die kletsen nu de oren van je kop, haha! Tuurlijk, als de logopedist met bepaalde adviezen komt gaan we die zeker opvolgen. Maar zolang Curtey lekker in z’n vel zit ben ik ook happy.

Heb jij ook ervaring met spraakachterstand? Wat heb je toen gedaan en hoe doet je kindje het nu? Lief als je je ervaring wilt delen!

X Gala

 

2 Reacties

  1. Mijn zwager zei tot zijn 3e geen woord, maar vanaf zijn 3e verjaardag kwam in eens alles eruit en was hij niet meer stil te krijgen 🙂 nog steeds niet trouwens! Komt vast goed met curtey! ❤️

    • Hahahah blij om te horen Isabelle! Er is dus nog hoop 😉

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...