fbpx

Het is tijd voor een bezoek aan de logopedist

feb 8, 2019 | Kids & Opvoeden

Eind vorig jaar vlak voor onze verhuizing naar Curacao heb ik met jullie gedeeld dat Curtey een spraakachterstand heeft. Destijds had het consultatiebureau ons doorverwezen naar een logopedist en die raadde ons aan om de situatie nog 2 maanden aan te kijken. Mocht er in die twee maanden geen positieve ontwikkeling zijn dan was het verstandig om hier op Curacao ook bij een logopedist langs te gaan.

We zitten nu inmiddels bijna drie maanden op het eiland en afgelopen maandag zijn we voor het eerst langs gegaan bij een logopedist. Want je raadt het al, er zat niet heel veel verbetering in de spreek/taal vaardigheden van Curtey. Het is wel zo dat Curtey zich steeds beter kan uitdrukken en aangeven wat hij wilt dus daar ben ik al heel blij mee.

Hij heeft overigens wel twee nieuwe woordjes geleerd in de afgelopen maanden. Namelijk ‘ayo’ (“yoyo”) en ‘awa’ (“wawa”). Dus het is niet zo dat er helemaal geen vooruitgang is maar om nou te zeggen dat Curtey zinnetjes met twee woorden zegt, nee dat niet. En dat wordt wel elke keer gevraagd bij de controles. Ja, ik weet dat elke kindje anders is en zijn of haar eigen tempo heeft en dat uiteindelijk alle kindjes gaan praten. Maar als we Curtey kunnen stimuleren en zijn spraak kunnen bevorderen door bij een logopedist langs te gaan dan doe ik dat graag. Het kan immers geen kwaad toch?

Maar goed, terug naar ons bezoek afgelopen maandag. Bij aankomst in de praktijk keek Curtey vol bewondering om zich heen ging gelijk aan de slag met al het speelgoed dat er aanwezig was. Het consult startte met het beantwoorden van allerlei vragen over Curtey, zijn ontwikkeling, onze thuissituatie en mijn zwangerschap. Ook vroeg ze of Curtey allergieën heeft en dat bevestigde ik. Curtey heeft bijna een jaar geleden een allergische reactie gekregen nadat hij nootjes had gegeten. Hier schrok ik best wel van maar er werd mij destijds verteld dat hij te jong was om te laten testen op allergieën. De logopedist gaf aan dat dit wel degelijk kan en adviseerde mij om dit via de huisarts te regelen.

Na de vragenronde was het tijd om te analyseren wat het spraakniveau van Curtey was en hoe hij reageerde op de oefeningen van de logopedist. We gingen op de kleine stoeltjes zitten bij het tafeltje waar hij aan het spelen was. Curtey begon ondeugend te lachen toen hij merkte dat alle aandacht op hem gericht was. Heerlijk vind hij dat! De logopediste haalde een spel uit de kast wat al minstens 20 jaar oud moet zijn geweest. Het was een soort rad waar muntjes uit kwamen waarop boerderijdieren waren afgebeeld. Hij moest dan het geluid van het dier nadoen en vervolgens het muntje op de hetzelfde dier op een kaartje leggen. Het zoeken naar hetzelfde dier op het kaartje ging heel goed want dit oefen ik thuis ook vaak met hem. Bij het nadoen van de dieren deed hij erg z’n best maar bij sommige dieren kwam het er niet uit.

De logopedist deed het geluid natuurlijk wel voor zodat Curtey het na kon doen, maar in sommige gevallen deed hij dat gewoon niet. En ik herkende dit heel erg van de momenten waarop ik met hem oefen (lees: elke dag). Hij weet het wel en hij hoort het je ook duidelijk zeggen maar het weigert gewoon om je na te praten. Dan blijft hij stil of begint te lachen. De logopedist zei het gevoel te hebben dat Curtey soms bang is om dingen te zeggen. Iets weerhoud hem ervan om je na te doen wat je tegen hem zegt. Waarschijnlijk is hij bang om het verkeerd te zeggen. Ik vond dit aandoenlijk en sneu tegelijk en bij mezelf dacht ik alleen maar ‘jongen, je bent veel te jong om onzeker en perfectionistisch te zijn’. (Ik hoop dat je doorhebt dat deze opmerking een humoristische ondertoon heeft en dat ik geen medelijden heb met mijn kind).

Het advies van de logopedist is dan ook om overdreven uitbundig en positief te reageren wanneer Curtey een poging doet om iets na te zeggen. Ook al is het maar een klank of iets wat erop lijkt, zelfs dan moet hij zowat een staande ovatie krijgen. Ik overdrijf niet, dit is letterijk wat de logopedist deed. Daarnaast hebben we als ‘huiswerk’ meegekregen om heel veel dieren en voertuig geluiden te oefenen met Curtey. Elke dag en het liefst ook een paar keer per dag. Tot slot stelde ze ook nog voor om een gehoortest te laten uitvoeren bij Curtey. Waarschijnlijk zal hier niets schokkends uit komen but just to be sure.

Over twee weken mogen we weer langs komen en dan zullen we zien of Curtey al meer dieren geluiden ‘durft’ na te doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de afgelopen paar dagen al enigszins verschil merk. Curtey doet nu namelijk ook het geluid van een paard en een haan na en kan het woordje ‘boom’ zeggen (“bóó”). Dus ik heb goede hoop. Nog even, en hij kletst de oren van m’n kop 😆

Liefs Gala

 

0 reacties

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...