fbpx

Mijn eerste keer Yin yoga

feb 1, 2019 | Island Life

Ik heb mezelf voorgenomen om een aantal dingen hier op Curacao anders te doen dan in Nederland. Eén daarvan is regelmatig yoga lessen volgen. Ik heb in m’n leven een aantal keren yoga lessen gevolgd waaronder zwangerschapsyoga en Bikram yoga. Dat laatste ging overigens niet helemaal lekker waardoor ik tijdens de les bijna ‘out’ ging. Nu vond ik het tijd om weer eens wat anders te proberen dus heb ik gekozen voor Yin yoga. Ik had er nooit eerder van gehoord.

Op aanraden van een vriendin heb ik gisteravond mijn eerste lesje Yin yoga gevolgd. De manier waarop zij het omschreef sprak mij wel aan. Een rustige en relaxte les waarbij er stil wordt gestaan bij vrouwelijke aspecten en krachten van het lichaam. Ik had voor de rest het begrip ‘Yin yoga’ niet gegoogled dus ik ging er nog redelijk blanco in. En dat de yoga school bij mij in de buurt zit was ook nog eens mooi meegenomen.

Ondanks dat ik op tijd was kwam ik als laatste binnen en tot mijn genoegen was het maar een klein klasje: ikzelf, twee andere dames, de instructrice en een homostel. We gingen allemaal in kleermakerszit op de grond zitten en toen kwam natuurlijk de onvermijdbare vraag wie er nooit eerder Yin yoga had gevolgd. Nou ik dus. Ik stak bescheiden m’n vinger op en voelde het homostel naar me kijken. Ik kon niet zien of het verwelkomende blikken waren of ‘oh-gosh-daar-heb-je-weer-zo’n-wannabe-yogi-chick’ blikken. Ik hoop op het eerste.

Vervolgens gaf de instructrice een korte uitleg over wat Yin yoga precies inhoud. Laat ik het zo zeggen, alleen de woorden ‘het oprekken van het bindweefsel’, ‘variërende emoties’ en ‘eventuele trauma’s’ heb ik onthouden. Wat me enigszins beangstigde voor wat er zou gaan komen. Ze noemde ook positieve dingen hoor maar je kent het, we onthouden alleen de dingen die ons het meeste angst inboezemen. Eventuele trauma’s?? Nee nee, hiervoor was ik niet gekomen. Even twijfelde ik of ik niet moest opstaan maar ik wilde het homostel het tegendeel bewijzen. Just go with the flow Gala. We zien wel waar het eindigt.

Na een korte inleiding van de les gingen we over op de oefeningen. En ik ga in deze post niet helemaal uitleggen welke oefeningen we exact gedaan hebben want om heel eerlijk te zijn weet ik dat ook niet, maar ik kan wel zeggen dat deze oefeningen errug aangenaam waren. Heel anders dan ik had verwacht. Ik kan me nog herinneren van andere yoga lessen dat ze best wel intensief konden zijn en waarbij je vaak spieren gebruikte waarvan je niet eens wist dat je ze had. Maar dat is dus niet het geval bij Yin yoga. Ik zou de oefeningen omschrijven als relaxt en kalm. Ik ben zelfs zo eerlijk door te zeggen dat ik tijdens de gehele les niet eens gezweet heb.

Wat ik dan altijd wel weer lastig vind bij yoga, zeker als ik het een tijdje niet gedaan heb, is om me volledig te concentreren en m’n gedachten te verzetten. De eerste 20 minuten van de les heb ik nog aan van alles liggen denken en moest ik me echt focussen op mijn ademhaling om me maar enigszins te kunnen concentreren op wat ik aan het doen was. Maar naarmate de les vorderde ging dat steeds beter. Op ongeveer ¾ van de les lagen we in child’s pose en vertelde de instructrice een verhaal over het geven en ontvangen van liefde vanuit je hart en hoe jouw liefde niet altijd beantwoord wordt. Ik hoorde gesnik vanuit de vrouw die achter mij lag en ik dacht eerst dat ze wellicht een loopneus had. Maar na een minuut werd het duidelijk dat ze niet verkouden was maar een emotioneel moment had. Het gesnik ging over op huilen met lange halen en je merkte dat ze het niet onder controle kreeg. Wat waarschijnlijk ook juist de bedoeling was en eigenlijk ontroerde me dat wel. Dat ze zich blijkbaar zó op haar gemak voelde om het allemaal te laten gaan. Nu snapte ik overigens wat de instructrice bedoelde met variërende emoties.

Wauw, dat een yoga les dit bij iemand los kon maken. Het verbaasd me maar tegelijkertijd heb ik er ook bewondering voor. Iets in me zei dat de geëmotioneerde dame al langer deze lessen volgt en ik begin me af te vragen wat voor effect deze Yin yoga op mij zal hebben. Los van dat ik leniger wil worden kan het me op mentaal vlak wellicht ook veel brengen. De spreuk “Deal with your demons” komt in me naar boven en ik moet in mezelf lachen.

Toen de les was afgelopen heb ik direct een maandabonnement gekocht want ik wilde hier vervolg aan geven. Benieuwd naar wat het me gaat brengen. Of ik over een aantal weken ook in staat ben om mijn emoties de vrije loop te laten in een kamer vol met vreemden. Ik ruimde de attributen netjes op en bedankte de instructrice voor de les. Onderweg naar m’n auto liep ik langs het homostel en ik hoorde een van hen ‘bonochi’ zeggen met een grote glimlach op zijn gezicht. “Tot volgende week!” zei ik en gaf hem een dikke knipoog.

To be continued…

Liefs Gala

 

2 Reacties

  1. Heel mooi geschreven Gala. Yoga vind ik heel belangrijk in het leven. Ben blij dat jij het positief hebt ervaren. Op naar de volgende les.

    • Ja het is ook belangrijk voor zowel lichaam als geest. Ik ben heel benieuwd hoe ik de aankomende lessen ga ervaren! X Gala

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...