fbpx

Mijn ervaringen over wonen op Curaçao deel 1: levensonderhoud

Inmiddels wonen we alweer 1,5 jaar op Curaçao en ik kan zeggen dat we helemaal onze draai hebben gevonden. Dat is mede dankzij onze familie en vrienden die ons goed op weg hebben geholpen hier op het eiland. Ik heb nog geen moment spijt gehad in onze beslissing om te gaan wonen op Curaçao!

Omdat ik regelmatig berichtjes krijg van mensen die in Nederland wonen die de wens hebben om deze kant op te komen, leek het me handig om een blog post te schrijven waarin ik mijn ervaringen deel. Aangezien het uiteindelijk een verhaal van ruim 3000 woorden is geworden heb ik besloten om het op te splitsen in 4 delen. Dit is deel 1 maar lees ook vooral de overige delen om een compleet beeld te krijgen.

Mocht er toch nog een onderwerp zijn wat niet is beschreven (kan het me haast niet voorstellen 😅) en waar je wel graag meer over wilt weten, noteer je vraag dan onderaan deze post in de comment sectie of stuur me een DM via Instagram.

Daarnaast is het handig om te vermelden dat de lokale valuta hier de NAF (gulden) is en voor het gemak hou ik even een wisselkoers van 0,5 aan. Dus 100 gulden is 50 euro.

Let’s go!

LEVENSONDERHOUD

By far een van de meest gestelde vragen die ik krijg is hoe duur het levensonderhoud op Curaçao is en waar men allemaal rekening mee moet houden. Ik kan me voorstellen dat dit misschien lastig te bepalen is als je hier niet woont. Hieronder deel ik daarom graag mijn ervaringen met je.

Wonen op Curaçao: aan welke vaste lasten moet je denken?

Vaste lasten
De vaste lasten hier op Curaçao zijn te vergelijken met de vaste laten die je hebt in Nederland. Denk onder andere aan huur of hypotheek, water en elektriciteit en je zorgverzekering. Een kostenpost waar je hier zeker rekening mee moet houden en in Nederland wellicht niet altijd zijn de auto gerelateerde kosten. Ik ken persoonlijk niemand op Curaçao die geen auto heeft en een gezin met (meerdere) kind(eren) beschikt meestal over 2 auto’s. De voornaamste reden hiervoor is dat de infrastructuur niet ingesteld is op een betrouwbaar en regelmatig OV-systeem of bijvoorbeeld fietsers. Je bent hier dus super afhankelijk van je auto en de aanschaf en het onderhoud hiervan zijn zeker kosten waar je van tevoren rekening mee moet houden.

Kom ik gelijk ook op een punt wat ik soms enorm mis: wandelen en fietsen. Voordat we naar Curaçao verhuisden woonden we in het centrum van Amsterdam en deed ik heel veel lopend of op de fiets. Los van het feit dat dit je in beweging houdt is het in sommige gevallen ook sneller of efficiënter (en beter voor het milieu). Hier doe je letterlijk alles met de auto. Boodschappen, kind naar school brengen, zelfs als je naar twee winkels moet die 200 meter bij elkaar vandaan liggen stap je nog in de auto voor dat kleine stukje. Meer kilometers, minder beweging dus.

Een andere kostenpost waar ik zelfs na ruim een jaar af en toe nog steeds van schrik zijn de boodschappen. Vrijwel alles moet geïmporteerd worden waar we als eiland afhankelijk van zijn en in geval van schaarste gaan soms ook nog de prijzen omhoog. Vooral groente en fruit zijn prijzig. Een bak aardbeien kost rond de 12 gulden en als je dat afzet tegen een gemiddeld salaris op Curaçao is het voor veel huishoudens een luxe product. Om een vergelijking te geven, in Nederland gaf ik gemiddeld €450 per maand uit aan boodschappen voor een gezin van 3 personen. Hier op Curaçao is dat elke maand rond de 1700 gulden. Dat vind ik een behoorlijk verschil 😬

Zie hieronder een overzicht wat je wellicht wat inzicht kan geven*

Kosten die goedkoper zijn dan in Nederland

  • Benzine
  • Kinderopvang
  • Oppas

Kosten die duurder zijn dan in Nederland

  • Water
  • Boodschappen
  • Zorgverzekering
  • Mobiele telefoon abonnement

Ook de kosten van zorgverzekering zijn hier over het algemeen hoger dan in Nederland. Op Curaçao kan je via de basisverzekering ziektekosten (bvz) verzekerd zijn of particulier. Als je via bvz verzekerd bent is de premie voor de zorgverzekering gebaseerd op je inkomen. Het percentage voor de zorgpremie ligt meestal rond de 12% van je inkomen. Voor mensen boven een bepaalde inkomensgrens kan het dus voordeliger zijn om zich particulier te laten verzekeren.

De overige kosten voor vaste lasten zijn enigszins vergelijkbaar met de kosten in Nederland. Afhankelijk van je persoonlijke wensen uiteraard 😊 Denk aan huur of hypotheek, elektriciteit, schoolgeld en internet. Maar om een idee te geven, voor een gemiddeld huurhuis met 3 slaapkamers, airco en een tuin betaal je tussen de 2500 en 3500 gulden, afhankelijk van de staat van het huis en de buurt.

*Natuurlijk kunnen deze kosten verschillen per huishouden en is het gebaseerd op je persoonlijke uitgavenpatroon, maar het dient ter indicatie.

Restaurants en uitgaan
Los van de verplichte vaste lasten zijn er natuurlijk ook nog uitgaven die niet persé verplicht zijn maar wel leuk. Of lekker 😁 En dan bedoel ik natuurlijk uiteten, uitgaan of bijvoorbeeld een dagje naar het strand. Wat betreft restaurants kan je het op Curaçao zou duur maken als je zelf wilt. Je kunt heerlijke pizza’s eten voor 15 gulden of je kan exclusief aan zee dineren voor 500 gulden per persoon en alles daar tussenin.

I hate to admit it, maar wanneer het aankomt op restaurants en lekker eten blijf ik nog steeds vergelijken met Amsterdam. Het aanbod is hier een stuk beperkter maar ik heb inmiddels mijn favoriete restaurants gevonden. Als we bij deze restaurants gaan eten zijn we gemiddeld 150 gulden per persoon kwijt inclusief drank. Natuurlijk zijn er genoeg restaurants waar je goedkoper kunt eten. Het hangt er ook heel erg af waar je gaat eten. Wat bijna overal ter wereld het geval is, waar veel toeristen komen is het over het algemeen wat duurder dan op plekken waar vrijwel geen toeristen komen.

Wat betreft drankjes betaal je tussen de 15 en 20 gulden voor een cocktail en een biertje kost je ongeveer 7,50 gulden. Maar dit is ook weer afhankelijk van de locatie. Op het toeristische Mambo beach ben je meer kwijt dan bij een lokale snèk. Als je de kosten hiervan zoveel mogelijk wilt beperken adviseer ik je om naar de vele happy hours te gaan die het eiland kent.

Happy hours zijn een begrip op Curaçao

De happy hours zijn altijd een gezellige happening en ook echt wel een begrip op Curaçao. Ze variëren enorm wat betreft sfeer. Van mega druk met veel stagiaires en dj’s tot lowkey bij de snèk met voornamelijk locals. En ik ken dus inderdaad mensen die van donderdag tot en met zondag al hun favoriete happy hours afgaan.

Happy hours zijn dus zeker onderdeel van het uitgaansleven hier op Curaçao en starten meestal vanaf een uur of vijf in de middag. Men blijft vaak hangen en gaat daarna nog door naar een andere bar. Ik vind dat Curaçao niet een enorme uitgaansscene heeft wat betreft clubs, maar er zijn er zeker wel een aantal. Daarnaast worden er ook veel feesten in de openlucht gegeven, bijvoorbeeld aan het strand. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de 1,5 jaar dat ik hier nu woon misschien maar 6 of 7 keer echt uit geweest ben naar een club of naar een feest waarbij ik na 3:00 uur ‘s nachts thuis was (kan ook met de leeftijd te maken hebben 😉) Dus ja, uitgaan kan zeker op Curaçao, maar verwacht geen enorme party scene tot 5 uur ‘s ochtends.

Reizen
Wat betreft sociale activiteiten is het dus zeker niet saai! Maar ik merk wel dat ik na een bepaalde tijd altijd de behoefte krijg om even van het eiland af te gaan. Of dat nou voor een paar dagen is of een paar weken, even een andere omgeving en nieuwe energie op doen is dan heerlijk. Anders wordt het eiland wel erg klein. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik hoor deze behoefte heel vaak van mede-eilandbewoners, vooral als je de ervaring hebt met wonen in een grote stad.

Daarnaast is het natuurlijk een mooie reden om de (ei)landen in deze regio te bezoeken. Maar dit is dus wellicht wel een kostenpost waar je rekening mee zou kunnen houden in je financiële plaatje. En ik moet eerlijk zeggen dat ik de ticketprijzen naar onze buur-eilanden Aruba en Bonaire vind tegenvallen. Het is letterlijk 25 minuten vliegen en ticket prijzen liggen meestal rond de $200. Om een vergelijking te maken, als je een beetje geluk hebt kan je voor bijna dit bedrag naar Miami vliegen vanaf hier. Helaas is er nog geen veerboot verbinding tussen de ABC-eilanden dus vliegen is de enige optie.

Sport activiteiten
Wat betreft sport activiteiten zit je wel goed op Curaçao. Net als in Nederland zijn er relatief veel sportscholen te vinden en de meest bekende zijn The Challenge, Bodytech en Oxygen. Wat je maandelijks betaald aan contributie vond ik wel een beetje aan de hoge kant, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik in Nederland de Basic Fit en Trainmore ketens gewend was. Hier betaal je namelijk gemiddeld 130 gulden per maand voor een maandabonnement. En als je samen traint met een personal trainer komen hier nog extra kosten bovenop.

Crossfit, kickboksen, jujitsu, karate, yoga, (salsa)dansen, beach tennis, voetbal, basketball, honkbal, paardrijden… you name it, it’s all possible here. Ook voor kinderen zijn er veel sportactiviteiten te doen.

Beauty
Over het algemeen vind men op Curaçao het belangrijk om er goed uit te zien. Vandaar dat er ook fanatiek gesport wordt maar vrouwen vinden het vaak ook belangrijk om er verzorgd uit te zien. Daarom zijn er onwijs veel beauty & nail salons op het eiland te vinden. Vaak wordt dit ook vanuit huis gedaan, dat is hier heel normaal. Manicure, pedicure, gezichtsbehandelingen, kapper, wimper extensions, make-up artists en zelfs voor spray tans kan je terecht. Omdat het aanbod zo groot is adviseer ik altijd om een beetje in je omgeving rond te vragen wie goed is en dan gewoon zelf uitproberen. Ik ben tot nu toe ook al bij 4 of 5 verschillende dames geweest voor een pedicure.

Wat betreft prijzen voor beauty behandelingen ligt dit over het algemeen net iets onder Nederlandse prijzen denk ik. Maar er zijn zeker ook personen die bekend staan om hun expertise waardoor je ook meer betaald en dan zijn de prijzen als snel te vergelijken met Nederland. Wat ik hier wel aanzienlijk duurder vind dan in Nederland is het laser ontharen. Het ligt er misschien ook wel aan waar je gaat en ik heb begrepen dat er eigenlijk maar 1 plek is die echt goed en netjes werkt (dermatologie Marugg) dus wellicht dat zij ook gewoon wat duurder zijn. Maar wel bijna twee keer zo duur als in Nederland 😮 Dus mijn tip als je momenteel bezig bent met laser ontharen in Nederland: ga daar nog zo vaak mogelijk!

You made it to the end of this post! Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad en laat het me gerust weten als je nog vragen hebt. Ik adviseer je ook zeker om deel 2 (kids) en deel 3 (wonen, werken, winkelen) te lezen over mijn ervaringen met betrekking tot wonen op Curaçao om zo een nog beter beeld te krijgen.

Liefs Gala