fbpx

Mijn ervaringen over wonen op Curaçao deel 2: kids & zo

apr 14, 2020 | Island Life

Vorige week heb ik deel 1 live gezet van de blog serie ‘mijn ervaringen over wonen op Curaçao’ en vandaag is het tijd voor deel 2! Mocht je deel 1 over levensonderhoud nog niet hebben gelezen klik dan hier. Dit keer heb ik het over kids gerelateerde onderwerpen en gezien de vragen die ik hierover krijg weet ik dat het een populair onderwerp is. Mocht je specifieke vragen hebben die niet in deze blog post vermeld staan laat dan een comment achter of stuur me een DM via Instagram.

Kinderdagverblijven
Voor de jonge kinderen kent Curaçao veel speelschooltjes ofwel kinderdagverblijven. Waar je rekening mee moet houden is dat sommige schooltjes alleen maar halve dagen aanbieden en dat er ook schooltjes zijn die kinderen pas vanaf 1,5 of 2 jaar opvangen. Ik heb namelijk gemerkt dat het hier gebruikelijker is dan in Nederland om je baby tot tenminste 1 jaar thuis te houden met een oppas of opa/oma. Mijn advies is om, net als in Nederland, altijd een rondleiding aan te vragen om kennis te maken.

Toen wij net op Curaçao kwamen wonen hebben wij rondleidingen gehad bij drie verschillende kinderdagverblijven. Voorafgaand had ik aan kennissen die hier wonen gevraagd wat goede schooltjes zijn in de buurt van ons huis. Ik had bij alledrie de rondleidingen een goed gevoel en ik heb uiteindelijk gekozen voor een speelschooltje met een kleine klas en kindjes in de leeftijdscategorie 2 tot 4 jaar. Dit schooltje bied wel alleen ochtend opvang (van 8 tot 12 uur) dus in de middag is Curtey thuis. Maar aangezien ik parttime werk past dat goed in ons schema.

De meeste kinderdagverblijven bevinden zich in woonhuizen die omgetoverd zijn speelschooltjes dus het is vrij basic maar voorzien van alle benodigdheden voor kindjes van die leeftijd. Op vrijwel de meeste speelschooltjes wordt (ook) Nederlands gesproken en er zijn er zelfs een aantal waarbij Engels de voertaal is. Er zijn bepaalde kinderdagverblijven waar veel ‘expat kindjes’ zitten, schooltjes waar voornamelijk lokale kindjes zitten en schooltjes waar het heel erg gemixt is. Het is goed om vooraf voor jezelf te bepalen wat je voorkeur heeft. Bij sommige speelschooltjes is het noodzakelijk dat je zelf het eten voor je kind meeneemt en bijvoorbeeld ook luiers. Dit zit dus niet inbegrepen in de maandelijkse bijdrage.

De kosten voor een kinderdagverblijf liggen een stuk lager dan in Nederland

De kosten voor een kinderdagverblijf liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 gulden per maand bij 5 dagen in de week. Het verschil hierin hangt grotendeels af of je kind halve of hele dagen naar de opvang gaat. Dus is dus nogal een verschil met Nederland. In sommige gevallen wordt er nog een extra bijdrage gevraagd voor bepaalde activiteiten zoals tennis of peuter yoga. De beroepskracht-kindratio hier op Curaçao is vergelijkbaar met Nederland. Bij Curtey’s schooltje zitten ongeveer 16 kinderen en er zijn altijd standaard twee leidsters aanwezig, som zelfs 3. Misschien goed om te weten, de leidsters worden hier tantes genoemd 😊

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, en waar ik pas later achter kwam, is dat de voorwaarden wat betreft overgang naar de basisschool hier anders zijn. In Nederland is het zo dat zodra een kind 4 jaar wordt hij of zij direct naar de basisschool gaat. Hier op Curaçao geldt dat niet en vindt de overgang naar de basisschool alleen plaats bij de start van een nieuw schooljaar. Dat betekend dus dat wanneer het kind laat jarig is (jarig ná 1 oktober) de overgang naar de basisschool pas het volgende schooljaar plaatsvind. Indien je kind laat jarig is en je wilt de overgang naar de basisschool eerder laten plaatsvinden dan zou je kunnen kiezen voor een privéschool.

 

Basisscholen
Wat betreft de basisscholen op het eiland moet je rekening houden met het feit dat er maar een aantal scholen zijn waar volledig Nederlands de voertaal is. Ik geloof dat het er 5 zijn maar wellicht iets meer. Op de overige scholen wordt er overwegend Papiaments gesproken en is Nederlands een vak. De inschrijving tot de Nederlandse scholen gebeurd door middel van loting en daarnaast speelt mee of je in de buurt van de school woont en of er oudere broers of zussen op de school zitten. In die gevallen krijgt je kind voorrang. Met een paar honderd aanmeldingen en circa 20 beschikbare plekken per klas kan je je voorstellen dat je er rekening mee moet houden dat het waarschijnlijk niet de school van je eerste keuze wordt. Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is dat sommige scholen een katholieke opvoeding wensen en het kind dus gedoopt moet zijn.

Nederlandstalige basisscholen waar ik tot nu toe goede verhalen over heb gehoord zijn Johan van Walbeeck, Albert Schweitzer en Vigdis. Daarnaast ook Meander en Schroederschool, dit zijn beide privéscholen. Sinds eind 2019 zit er ook een Montessori (privé) school op Curaçao. Deze school vangt kinderen op van 3 maanden tot en met 6 jaar en geeft les in een drietalige omgeving. In de aankomende jaren zal dit Montessori onderwijs uitgebreid worden met basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Wat betreft openbare basisscholen is het schoolgeld minimaal. Er is enkel een kleine jaarlijkse bijdrage wat vergelijkbaar zal zijn met Nederland. Bij de verschillende privéscholen die het eiland kent verschilt de contributie per school. Maar je kan ervan uit gaan dat je tussen de 700 en 1400 gulden per kind per maand betaald. De International School of Curaçao zit daar zelfs nog boven.

Activiteiten
Curaçao kent natuurlijk heel veel mooie stranden, maar wat is er los van het strand nog meer te doen op het eiland voor kinderen? Er is op zich best veel te doen voor kinderen. Alleen moet je natuurlijk weten wat er precies te doen is en de keuze maken of je een hele dag hiervoor uit wilt trekken of alleen even een uurtje iets leuks wilt doen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij dat laatste, even snel een uurtje wat leuks doen met Curtey, soms nog wel moeite heb om te bedenken wat we dan kunnen gaan doen. In Amsterdam was ik gewend om op de fiets te stappen en even naar het Vondelpark te fietsen. Of wandelen naar een van de vele speeltuinen ergens in de buurt. Kost weinig moeite en weinig geld. Hier heb je geen parken zoals in Amsterdam en ook weinig openbare speeltuinen.

Wat ik meestal doe met Curtey als in ‘s middags nog even eruit wil is naar het speeltuintje bij Bloempot shopping center en daarna een ijsje halen bij het naast gelegen Zuikertuin mall. Of we gaan naar het Kabouterbos en nemen onze hond Stella mee. Curtey is ook gek op de trampolines bij het Tutu park tegenover Goisco supermarket dus daar zijn we ook regelmatig te vinden. Dit zijn een beetje mijn vaste plekjes omdat het aan variatie hierin een beetje ontbreekt vind ik.

Uiteraard zijn er ook allerlei sportclubs waar je je kind kan aanmelden maar dat is meestal pas vanaf 4 jaar. Het aanbod hierin is wel heel breed zoals voetbal, judo, paardrijden, basketbal, BMX fietsen, zwemmen en ballet. Kosten voor wat betreft naschoolse activiteiten of sportclubs zijn te vergelijken met Nederland.

Buitenleven
Wonen op Curaçao biedt natuurlijk voor kinderen heel veel mogelijkheid om veel buiten te zijn. En dat is inderdaad iets waar ik intens van kan genieten. Als je het vergelijkt met Nederland (in de winter) dan leef je hier inderdaad veel meer buiten. In Nederland voelde het voor mij soms echt als een opgave om naar buiten te gaan in het koude weer. Dat is hier op het eiland nooit het geval waardoor ik dus ook sneller besluit om iets te ondernemen. Ik doe voor m’n gevoel hier op Curaçao ook meer in het weekend dan toen we nog in Amsterdam woonden. Naar het strand gaan, varen, ergens gaan lunchen, verjaardagen, BBQ’s. Dat zijn activiteiten die zeker wel wekelijks plaatsvinden in ons weekend.

Het buitenspelen op straat zoals we dat kennen in Nederland is niet iets wat hier veel gebeurd

Eén punt waar ik vóór onze verhuizing een ander beeld over had is het feit dat kinderen hier niet heel veel samen buitenspelen. Het buitenspelen op straat zoals we dat kennen in Nederland is niet iets wat hier veel gebeurd. Dat zal voornamelijk ook wel met de hitte te maken hebben maar ik merk dat veel kinderen ‘s middags na school thuis binnen zitten en dat play dates echt gepland moeten worden en meestal niet spontaan gebeuren.

In Nederland ging ik op m’n vrije werkdag vaak een kop koffie (of wijntje 😜) drinken met een vriendin terwijl de kids in de speeltuin speelden. Of even op de fiets stappen en bij m’n moeder langs. En dat mis ik hier soms wel. Spontaan even een koffietje drinken met een vriendin of buurtkinderen die voor de deur met elkaar aan het spelen zijn. Men onderneemt dingen veel meer in de buitenlucht terwijl tegelijkertijd iedereen ook echt z’n eigen (gezins)leven leid binnenshuis.

Tot zover mijn ervaringen over wonen op Curaçao wat betreft kids! Ik hoop dat het je een iets duidelijker beeld heeft gegeven over het wonen hier op het eiland en ik zal binnenkort een blog post schrijven over mijn favoriete ‘things to do’ met Curtey. In mijn volgende deel zal ik mijn ervaringen delen op het gebied van wonen (buurten, veiligheid) en werken op Curaçao so stay tuned!

Liefs Gala

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...