fbpx

Mijn ervaringen over wonen op Curaçao deel 3: wonen & veiligheid, werk en winkelen

apr 21, 2020 | Island Life, Personal

WONEN & VEILIGHEID

Voordat ik op Curaçao woonde beschouwde ik het altijd als vakantie eiland. Ik kon me moeilijk voorstellen hoe het is om hier permanent te wonen en te werken. Ik kende het alleen maar als elke dag naar het strand en uiteten. Maar dit is natuurlijk niet een realistisch beeld als je hier daadwerkelijk woont. Tenminste, voor het overgrote deel van de bevolking niet. Dus ik wist dat ik mijn verwachtingen moest bijstellen. En niet alleen wat betreft mijn daginvulling. Er gaan nou eenmaal best veel dingen anders hier. En bij het meeste van die dingen heb je veel geduld nodig.

Als je een afspraak hebt bij bijvoorbeeld de huisarts kan het best voorkomen dat je 45 minuten tot een uur moet wachten totdat je aan de beurt bent. Een rekening openen bij de bank? Je staat eerst een halfuur in de rij bij de entrée balie om een afspraak te maken om een rekening te openen… voor over 4 weken 🤯 Daarnaast gaat best veel communicatie met bedrijven via Whatsapp. Een afspraak maken bij de tandarts, schoonheidsspecialiste of dermatoloog? Gewoon even een appje sturen. Of is het rustig tijdens het spreekuur bij de huisarts? Dan gaan ze gewoon dicht voordat het spreek uur voorbij is.

Verhuizing
Wonen op Curaçao klinkt voor veel mensen heerlijk. En ik ervaar nu zelf ook dat het inderdaad heerlijk is. Maar laten we eerlijk zijn. Er kleven ook een aantal nadelen aan en we moeten ons niet alleen blindstaren op de voordelen. Daarom is mijn advies om een zo realistisch mogelijk beeld te voren door jezelf een aantal vragen te stellen vóórdat je keuze maakt om te gaan wonen op Curaçao.

Waar word ik blij van?
Wat maakt mij gelukkig?
Wat ben ik bereid om op te geven?
Onderneem ik deze stap (verhuizen naar Curaçao) voor mezelf of voor iemand anders?
Als ik samen met mijn partner naar Curaçao verhuis en we besluiten om onze relatie te beëindigen, zie ik mezelf daar dan ook alleen wonen?
Hoe lang geef ik mezelf om te acclimatiseren op Curaçao?

Deze en nog veel meer vragen kunnen je helpen om een eerlijk antwoord te krijgen over je motivatie om naar Curaçao te verhuizen waardoor het hopelijk geen deceptie wordt.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden bij een verhuizing naar Curaçao is dat je waarschijnlijk een (groot) deel van je inboedel mee zal nemen. Mijn advies is in ieder geval om dat wel te doen want, los dat je geen invoerrechten betaald op je gebruikte inboedel, het interieur aanbod hier op Curaçao is ook een stuk kleiner dan in Nederland. En wat er wat wordt aangeboden hier is ook een stuk duurder omdat alles geïmporteerd wordt. Om een voorbeeld te geven, een bepaalde tuinset in Nederland kostte €3500 voor een houten eettafel inclusief stoelen, een loungebank, twee lounge stoelen en een tafeltje. Hier op Curaçao kostte alleen een vergelijKbare houten tafel 6000 gulden. Alleen de tafel! 😱

Klimaat
Het klimaat op Curaçao is het hele jaar door vrijwel hetzelfde: warm, zonnig en gemiddeld 30 graden. In de maanden november tot en met januari valt er meer regen en de maanden augustus tot en met oktober zijn bloedheet. Hoge temperaturen en vrijwel geen wind. Als men in deze periode hier op vakantie wilt komen geef ik altijd aan dat ze hier rekening mee moeten houden. Mensen die hier wonen leven dan het liefst van airco naar airco 😅

Zoals ik hierboven ook al even benoemde vind ik persoonlijk het klimaat op Curaçao heel fijn. Het past echt bij me. Daarnaast werkt het heel positief op mijn humeur en vind ik het heerlijk dat ik me elke dag luchtig kan kleden. Af en toe krijg ik de vraag of ik het eentonige en warme klimaat nooit zat ben en of ik de seizoenen in Nederland mis. Om heel eerlijk te zijn, eigenlijk niet. Ik kan de winter heel cosy vinden maar ik hou niet van kou. Ik word daar niet vrolijk van.

Ik kan me nog wel goed het gevoel herinneren van de transitie naar een volgend seizoen in Nederland. Het uitkijken naar een nieuwe periode, van de winter naar de lente bijvoorbeeld. Vooral het verlangen naar warme zomer dagen, heerlijk. Maar dat heb ik hier dus elke dag. En nee, dat verveelt me zeker niet.

Buurten
Waar kan je nou leuk wonen op Curaçao? Ook die vraag krijg ik regelmatig. En dan voornamelijk met kinderen. Jan Thiel is een buurt waar veel gezinnen wonen en het is vlakbij zee dus ideaal met kids. Expats of mensen die tijdelijk op Curaçao verblijven kiezen vaak voor Jan Thiel en ook vakantiegangers zijn hier veel te vinden.

Op Curaçao zijn er ook behoorlijk wat gated communities waarbij je gezamenlijk op een afgesloten terrein woont. Bekende gated communities zijn Zuurzak, Jan Sofat, Girouette, Royal Gardens, Coral Estate en Blue Bay. Daarnaast zijn er nog tientallen kleinere gated buurten maar aangezien gated wonen best wel in trek is, is de vraag meestal groter dan het aanbod.

De keuze om te kopen of te huren hangt natuurlijk helemaal van je verblijfsdoel en –duur af maar beide zijn uiteraard mogelijk. Mijn advies zou zijn om je te laten adviseren door een van de vele (professionele) makelaarskantoren die het eiland kent.

Ja ik voel me veilig op Curaçao, maar ik ben wel altijd alert

Veiligheid
“Voel je je wel veilig op Curaçao?” wil men vaak weten. Ja zeker, over het algemeen wel. Ik was in het begin wel bang dat ik me niet direct veilig zou voelen omdat het toch een nieuwe omgeving voor me was. Ik was Amsterdam gewend en ondanks dat daar ook vaak genoeg vervelende dingen gebeuren voelde ik me wel veilig in die stad. Tuurlijk, hier ben ik alert. Ik laat nooit waardevolle spullen in m’n auto en ik loop ‘s avonds niet alleen op straat. Iets waar ik misschien wel wat meer op let dan toen ik nog in Amsterdam woonde. Maar ik probeer altijd te relativeren dat overal rare dingen gebeuren en ik zorg ervoor dat ik me niet in onveilige situaties begeef. Ik heb me in ieder geval in het afgelopen jaar nog niet onveilig gevoeld op het eiland.

WERK

Algemeen
Over het algemeen worden in veel sectoren hier op Curaçao vaste werktijden aangehouden. Men werkt vaak van 8:00 uur tot 12:00 uur en neemt dan gemiddeld een uur lunch pauze. Het is gebruikelijk om tijdens de lunch naar huis te gaan en warm te eten. Na de lunch wordt er weer doorgewerkt tot 17:00 uur. Dit is het tijdstip waarop de meeste bedrijven en instanties sluiten waardoor er een soort leegloop ontstaat op straat en je gegarandeerd in de file staat. De spits tijden hier op Curaçao zijn dus altijd tussen 7:00 en 8:00 uur en tussen 17:00 en 18:00 uurven rond die tijdstippen vermijd ik het altijd om op straat te zijn omdat je gewoon twee keer zolang over je afstand doet.

Een ander punt wat mij als moeder opviel als het op werk aankomt is dat het hier minder gebruikelijk is om parttime te werken als je kinderen hebt. Het komt wel voor, maar in veel mindere maten dan in Nederland. Vrijwel alle moeders in mijn omgeving (in loondienst) werken 5 dagen in de week.

Door de negatieve economische situatie op Curaçao kent het eiland een relatief hoog werkloosheidspercentage

Werkloosheid
Het werkloosheidspercentage op Curaçao ligt tussen de 15% en 20% en is in de afgelopen jaren steeds gestegen. (Nu in deze Corona tijd verwacht men dat het werkloosheidspercentage zal stijgen tot 60% en het banenverlies in de toeristensector is hier grotendeels de oorzaak van). Vooral in de leeftijdscategorie 25-34 jaar is er relatief veel werkloosheid en is er moeite met het vinden van een baan. De stijgende werkloosheid heeft voornamelijk te maken met de economie van Curaçao. Voordat de Corona crisis uitbrak was het toerisme een groeiende sector en in de horeca is er vaak ook wel vraag naar goed personeel dus daar liggen steeds meer kansen voor werkzoekenden.*

Als wonen op Curaçao echt jouw ambitie is op korte termijn adviseer ik je om op zoek te gaan naar een baan vóórdat je de oversteek gaat maken. Of op z’n minst gebruik te maken van je netwerk en gesprekken aan te gaan en niet zomaar op goed geluk hier naartoe komt. Als je hier niemand kent en ‘onderaan’ moet beginnen kan dit namelijk best een uitdaging zijn. Veel vacatures worden vervuld binnen het eigen netwerk en veel gaat viavia, nog meer dan in Nederland.

Zelfstandig ondernemer
Natuurlijk kan je op Curaçao ook besluiten om voor jezelf te beginnen. Over het algemeen gelden dezelfde rechten en plichten als in Nederland maar de belastingtarieven verschillen wel. Stel je bent ZZP’er in Nederland, bent niet geboren op de Antillen en je wilt je werk hier voortzetten moet je er wel rekening mee houden dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Je moet getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben met iemand die hier geboren is of over een geldige werkgeversverklaring beschikt, of je moet beschikken over een bepaald bedrag aan eigen vermogen. Het is belangrijk om je hierover van te voren goed te informeren bij bijvoorbeeld een instantie als Dos Mundos.

*Gezien de huidige omstandigheden rondom het Corona virus ligt dit nu wat anders.

WINKELEN

Winkelen is iets wat ik niet vaak doe op Curaçao. Sterker nog, sinds dat we hier wonen heb ik nog niets voor mezelf gekocht wat betreft kleding, schoenen of accessoires. De voornaamste reden hiervoor is dat het aanbod en variatie aan winkels hier een heel stuk lager is dan in Nederland. In Nederland heb je vrijwel alles, van kleine exclusieve boutiques tot de grote ketens. En ja, dat mis ik soms zeker. Vooral De Bijenkorf, Bol.com en Zara zijn de winkels die ik het meeste mis. Ik spaar m’n geld nu voor als we naar het buitenland gaan of als een bekende van mij deze kant op komt doe ik een paar online bestellingen en heb ik alsnog de spullen die ik nodig heb hier op Curaçao.

Wat betreft kinderkleding zijn er 2 of 3 winkels hier waar ik wel eens wat kleren voor Curtey gekocht heb maar ook voor hem bestel ik voornamelijk online of koop ik als we in Nederland zijn. Voor knutsel spullen kan je hier wel goed slagen en de meeste spelletjes zijn hier ook wel te vinden. Maar dingen zoals houten speelgoed is heel moeilijk te krijgen. Accessoires voor in huis heb ik wel al meerdere keren hier op Curaçao gekocht want er zijn een aantal leuke conceptstores te vinden op het eiland. Maar ik zou bijvoorbeeld niet weten waar ik kwalitatief goede handdoeken kan kopen. Dus er zijn een aantal zaken die je het beste in Nederland kan aanschaffen voordat de oversteek maakt deze kant op.

Gelukkig neemt het gemak van online winkelen vanaf Curaçao steeds meer toe waardoor de bekende webshops binnen handbereik zijn. Waar je dan wel weer rekening mee moet houden zijn de verzendkosten en relatief hoge invoerrechten die je moet betalen. Bedrijven zoals MyMalls en Aeropost zijn betrouwbare partners als je veilig en snel spullen online uit Amerika wilt bestellen. Reguliere post gaat via het lokale postbedrijf C-post wat vergelijkbaar is met PostNL. Het grote verschil is alleen dat je je pakketjes bij hun op kantoor moet ophalen want het wordt niet (standaard) thuisbezorgd. De eerste keer dat ik een pakketje verwachtte was ik hier niet van op de hoogte en ik had ook geen briefje in de brievenbus ontvangen dus heb ik ongeveer 3 weken zinloos zitten wachten. Zulke dingen zijn dus handig om van tevoren te weten 🙂

Iets anders om rekening mee te houden is dat er op Curaçao veel vlees wordt gegeten. Daarmee bedoel ik dat men hier in de meeste gevallen gewend is om elke dag vlees te eten. De vegetarische keuken is hier minder aanwezig dan in Nederland of andere delen van de wereld. Mijn ervaring is dat op de restaurant menu’s ook niet altijd vegetarische (geen vlees/vis) gerechten staan, of misschien maar één. Veganistisch wordt helemaal een moeilijk verhaal. Er zijn wel wat plekjes waar ze een aantal veganistische gerechten aanbieden, maar die zijn heel schaars. Ik zal binnenkort wel een blog post maken over ‘vegan hotspots’ op het eiland (denk dat het een korte post zal zijn 😜) want dat is misschien wel handig om te weten als je hier als veganist op vakantie komt.

Dit zijn mijn ervaringen tot nu toe over het leven op Curaçao. Heb jij een vraag over het leven hier of wil je tips over hoe je iets het beste aan kan pakken als je je wilt gaan wonen op Curaçao? Laat dan hieronder een comment achter!

Liefs Gala

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...