fbpx

Wonen op Curaçao: 1 jaar verder

nov 21, 2019 | Personal

Er is gewoon al een jaar voorbij. Exact 12 maanden geleden stapten Jared, Curtey en ik in het vliegtuig voor een enkele reis naar Curaçao. Het jaar is voorbij gevlogen en ik had nooit gedacht dat ik me zo snel thuis zou voelen en m’n draai zou vinden.

Vooral het eerste halfjaar ging razendsnel voorbij. We kwamen vlak voor Kerst aan, wat natuurlijk een drukke periode is, vrienden van ons uit Nederland waren hier op vakantie en na 3 maanden ging ik alweer voor een week terug naar Nederland. Dit alles zorgde ervoor dat de tijd heel snel voorbij ging en dat ik niet eens te tijd had om Nederland te missen door alle nieuwe indrukken en afleidingen.

Ik had er bewust voor gekozen om niet direct aan het werk te gaan in de eerste maanden. De reden hiervoor was dat ik niet teveel grote veranderingen in één keer wilde ervaren. Én verhuizen naar een klein eiland aan de andere kant van de oceaan, mijn vrienden en familie achterlaten, wonen in een nieuw huis én dan ook nog een nieuwe baan, een andere werk mentaliteit en nieuwe collega’s? Dat wilde ik het liefst gefaseerd laten gaan.

Daarnaast wilde ik Curtey ook zo goed mogelijk opvangen en begeleiden bij deze keuze die wij voor hem gemaakt hebben. Voor hem is het natuurlijk ook een enorme verandering, ongeacht hoeveel hij er daadwerkelijk van mee krijgt.

Maar ik moet ook eerlijk zijn. Ik zag Curaçao tot dan toe altijd als een vakantie-eiland en het liefst wilde ik dat beeld en gevoel nog even vast houden. Dus in die eerste weken op het eiland was ik fulltime met Curtey en gingen we lekker vaak naar het strand. Het eiland leren kennen. Nieuwe favoriete plekjes ontdekken. Je moet je voorstellen, ik had 32 jaar in Amsterdam gewoond dus die stad kende ik uit m’n hoofd. Hier moest ik alles opnieuw ontdekken, en daar nam ik dus ook uitgebreid de tijd voor.

Na ongeveer 3 maanden had ik m’n ritme gevonden en voelde het niet meer als vakantie aan. We zaten inmiddels alweer een aantal weken in ons nieuwe huis en Curtey ging halve dagen naar een speelschooltje. Na 7 maanden begon ik zelf met werken dus toen had ik ook weer meer structuur en regelmaat in m’n dagen. Hoewel ik m’n ‘sabbatical’ van 7 maanden heerlijk vond was het ook weer heel fijn om aan de slag te gaan. Je voelt je toch meer onderdeel van de maatschappij, je breid je netwerk uit en je groeit weer verder op carrière gebied.

Als je me vraagt waarom het wonen op Curaçao nou zo goed bevalt, waarom ik zo positief ben, dan heeft dat te maken met een aantal redenen. Ten eerste, het zal je misschien verbazen hoeveel positieve energie je krijgt van elke dag mooi weer en de warme zon op je huid voelen. Dit doet veel met je humeur. In Nederland kan ik me nog dagen herinneren (vooral in de herfst of winter) dat je ‘s ochtends wakker wordt, naar buiten kijkt en eigenlijk al 30% minder zin hebt om naar buiten te gaan of actie te ondernemen. Hier op Curaçao heb ik dat nooit. Het weer speelt nooit een factor bij de afweging om iets wel of niet te ondernemen. Ik ben hier dus veel ondernemender.

Ten tweede is het een simpeler en relaxter leven dan het hectische Amsterdam. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me dit pas realiseerde toen ik niet meer in Amsterdam woonde. Toen we nog in Nederland woonden had ik eigenlijk nooit door hoe gehaast en gestrest het leven was en hoe makkelijk je je laat meeslepen door de waan van de dag. Hier gaat alles meer op z’n gemak, zegt iedereen elkaar vriendelijk gedag op straat en geniet men meer van de kleine dingen in het leven. Ik begrijp dat deze manier van leven wellicht niet voor iedereen is weggelegd maar voor mij werkt het heel goed.

Daarnaast hangt er een bepaalde sfeer op het eiland. Ik weet niet of het komt door de exotische omgeving of het warme weer maar er is een soort permanente vakantie stemming gaande. En dan natuurlijk niet helemaal letterlijk want er moet wel gewoon gewerkt worden, maar het lijkt alsof je hier meer open staat voor spontane momenten. Just go with the flow. Een spontane BBQ bij vrienden thuis morgenavond? Gezellig! Om 16 uur nog even snel naar het strand voor een wijntje en zonsondergang? Waarom niet?! ‘s Ochtends vroeg een koffie-date met een vriendin voordat je naar je werk rijdt? Moet kunnen.

Maar Gala, is er dan echt niets negatiefs te benoemen? Vraag ik mezelf wel eens af. Ook vragen als ‘is het dan niet saai?’ of ‘zijn er wel genoeg dingen te doen op dat kleine eiland?’ krijg ik wel eens van mensen uit Nederland. Tuurlijk zijn er wel minder leuke dingen aan wonen op Curaçao maar die zijn in mijn belevenis zo klein dat ze wegvallen tegen de voordelen (ik ga hier trouwens een aparte blog post over schrijven binnenkort 😊). En saai? Nee, ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik me nooit (langdurig) heb verveeld sinds we hier wonen. Daar speelt overigens wel een belangrijke factor in mee, namelijk de mogelijkheid hebben om af en toe van het eiland af te kunnen. Even een andere omgeving is zo nu en dan wel noodzakelijk voor mij.

Afgelopen augustus waren we voor het eerst als gezin terug in Nederland voor twee weken vakantie. Ik heb toen zó genoten. Het was heerlijk om terug te zijn! Het voelde zo vertrouwd en op sommige momenten leek het alsof we nooit weg waren geweest. En hoewel ik graag nog 1 of 2 weken langer was gebleven keek ik er ook naar uit om weer terug te gaan naar Curaçao. Terug naar m’n nieuwe thuis.

Mis ik dan niets aan Nederland? Oh ja, zeker wel. Ook daar ga ik een aparte blog post over schrijven 😁 maar wat ik het meeste mis aan Nederland (naast m’n vrienden en familie) is denk ik toch wel het gevarieerde winkelaanbod. Niet alleen wat betreft kleding- of schoenenwinkels maar ik had bijvoorbeeld een adresje waar ik m’n kaas kocht, een vaste slager, bakker, bloemenzaak enzovoort. Wat betreft boodschappen koop je hier meestal alles bij de supermarket en ben je afhankelijk van het assortiment wat er op dat moment beschikbaar is.

Er zijn wel eens momenten dat ik mezelf afvraag of wonen op Curaçao dan beter bij me past dan wonen in Amsterdam? Ik zag mezelf altijd als een echt stadsmens. Dat was ik gewend en ik wist niet beter. Maar toen ik op Curaçao kwam wonen ging er een soort wereld voor me open. Ik heb mezelf ook echt op een andere manier leren kennen (nooit verwacht) en ben veel gaan nadenken over wat ik belangrijk vind ik mijn leven en wat niet. Dus het heeft me ook veel nieuwe inzichten gegeven zonder dat ik daar heel bewust mee bezig was.

Soms ben ik bang dat de echte heimwee nog moet komen. Dat ineens de ‘man met de hamer’ voor me staat en me in één klap met m’n hoofd weer in Nederland zet. Mocht dat zo zijn dan weet ik in ieder geval dat ik het geprobeerd heb. Dat ik het avontuur ben aangegaan. En dat ik een enorme ervaring rijker ben die ik voor geen goud had willen missen.

Liefs Gala

 

volg jij me al op Instagram?

0 reacties

Andere berichten die je vast ook leuk vindt

6 nadelen van wonen op Curaçao

 Onlangs deelde ik hier op het blog een aantal voordelen van wonen op Curaçao. Maar waar er voordelen zijn kun je vaak ook nadelen benoemen. En om toch zo'n eerlijk mogelijk beeld te geven van het leven hier op Curaçao kan deze blog post niet ontbreken waarin ik 6...

Hier moet je ontbijten op Curaçao!

 Voor alle vroege vogels onder ons die eens niet thuis of in hun hotel willen ontbijten deel ik hierbij mijn favoriete plekken waar je kunt ontbijten op Curaçao. Van farm-to-table concept tot levendig Otrobanda, dit zijn heerlijke plekjes om je dag te starten. 1. Hofi...

7 voordelen van wonen op Curaçao

Als reactie op onze verhuizing naar Curaçao kreeg ik heel vaak de opmerking “Lekker, elke dag zon!” en dat klopt ook. Hier schijnt elke dag de zon en is het altijd warm. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die (in zichzelf) denken ‘Waarom wil je in godsnaam wonen op...